Zoals in de rest van de wereld is ook Bolivia hard getroffen door het coronavirus. Via Janeth blijven wij regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen in Cochabamba, de stad waar Janeth met haar familie woont. In Bolivia is een totale lockdown ingesteld, wat betekent dat je beslist niet op straat mag komen. Alle winkels zijn gesloten, behalve de winkels waar levensmiddelen verkocht worden, die zijn nog (gedeeltelijk) open. Echter je mag niet zomaar op een willekeurig moment boodschappen doen, maar dit wordt gereguleerd. Je laatste nummer van je identiteitskaart/paspoort, bepaalt op welke dag jij boodschappen mag doen.

Voor de rest ligt de stad Cochabamba totaal stil en het wemelt er van de politie en het leger. In elke straat zijn zeker 2 of meer mensen van politie of leger aanwezig om de orde te handhaven. Stel je eens voor: In elke straat politie of mensen van het leger aanwezig, voor de rest niemand te bekennen. Dat moet toch haast wel een angstige en beklemmende situatie zijn. Uiteraard vergt deze situatie ook vele dodelijke slachtoffers onder de bevolking. Slachtoffers worden vaak aan hun lot overgelaten en mensen die zijn overleden worden soms pas na 2 dagen door het leger van straat gehaald, een zeer schrijnende situatie.

De zwervers die normaal gesproken in de stad/parken aanwezig zijn, zijn op dit moment niet meer in de stad. Omdat de overheid heeft bevolen om alle zwervers op te pakken en in de gevangenis vast te zetten, zijn deze mensen gevlucht naar het platteland. Er heerst in het hele land, met name in de steden, grote angst voor het corona virus. De grootste angst komt voort uit het feit dat er geen (voldoende) medische voorzieningen zijn 

Janeth en haar familie zijn dus ook aan hun huis(je) gebonden en Janeth kan nu dus ook geen contact hebben met ‘haar’ kinderen. De kinderen in Bolivia hebben niet de technische communicatiemiddelen waar wij in het westen over kunnen beschikken. Janeth heeft wel wekelijks contact met een ‘districthoofd’ van de wijken waar de kinderen wonen. Zo blijft ze nog een klein beetje op de hoogte van deze kinderen, maar uiteraard zou ze het liefst iedere dag zelf naar de kinderen gaan. 

Doordat kinderen nu niet naar school kunnen en met hele gezinnen thuis zijn, neemt ook het huiselijk geweld enorm toe in Bolivia. In haar hoofd is Janeth veel met de kinderen bezig en maakt zich zorgen over de toekomst en dat ze geen enkele hulp kan bieden op dit moment. Omdat Janeth nu geen onderwijs kan geven is zij zich aan het voorbereiden op de toekomst als ze weer met de kinderen kan gaan werken. Hiervoor is ze onder andere gestart met een studie voor omgang met kinderen met autisme.

Daarnaast heeft Janeth veel contact met Compassion in Bolivia en is ze gevraagd om lid te worden van het bestuur (raad van toezicht). Hierbij is Janeth de schakel tussen Compassion en de mensen die veelal op straat leven en anders buiten de boot dreigen te vallen. Met Compassion wordt ook gewerkt aan de plannen die uitgewerkt kunnen worden zodra scholen weer toegankelijk zijn.

Binnen de familie gaat het naar omstandigheden redelijk. Zoals een aantal van jullie weten is de vader van Janeth ernstig ziek, maar op dit moment gaat het redelijk goed (naar huidige omstandigheden). Haar vader zou behandeld moeten worden in het ziekenhuis, maar dit is ook volledig stopgezet, alleen de meest noodzakelijke operaties worden uitgevoerd in het ziekenhuis.

Graag willen wij jullie vragen om voor Janeth en haar familie te bidden. Tevens gebed gevraagd voor de schrijnende situatie in Boliva.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via stichting Equity sharing fairness. www.sharingfairness.org