SEM

Veiligheid binnen de EGB is heel belangrijk. De gemeente is verantwoordelijk voor veiligheid en moet een veilige plaats zijn voor iedereen. We beseffen dat we als gemeente niet immuun zijn voor de risico’s van verschillende vormen van misbruik. 

Ook in evangelische gemeenten komt ongewenst gedrag voor. Onder ongewenst gedrag valt misbruik, manipulatie, intimidatie en geweld. Soms overduidelijk, soms heel subtiel. Door opmerkingen die over grenzen gaan, een te nadrukkelijke aanraking of andere ongewenste intimiteit. Als iemand in aanraking komt met ongewenst gedrag, dan moet hij of zij daarover kunnen spreken.

Er zijn verschillende mogelijkheden om hierover in gesprek te gaan:

  • De EGB is aangesloten bij Stichting Evangelisch Meldpunt (SEM).  SEM is in het leven geroepen door de Evangelische Alliantie en heeft een dubbele doelstelling: de betrouwbaarheid bevorderen van leidinggevenden en recht doen en hulp verlenen bij machtsmisbruik. Het gaat daarbij om seksuele intimidatie en seksueel misbruik, machtsmisbruik en financieel misbruik. In de praktijk betekent dit dat je als gemeentelid met klachten over machtsmisbruik terecht kunnen bij het landelijke SEM-meldpunt. SEM is op werkdagen bereiken van 9.00 uur -17.00 uur via het nummer: 085 - 488 14 49.
  • De EGB-vertrouwenspersonen zijn Helene Verhoeff en Bert Schalk. Je kunt hun bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De EGB-vertrouwenspersonen opereren onafhankelijk van het bestuur en oudstenteam.

Vertrouwenspersonen:

Wat is een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon is iemand binnen de kerk waarmee je in vertrouwen kunt praten over ervaren ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor gemeenteleden en bezoekers.

Wat is de rol van een vertrouwenspersoon?
De vertrouwenspersoon een luisterend oor en een adviseur voor de melder van ongewenst gedrag, een begeleider en eerste opvang voor slachtoffers van ongewenst gedrag.

Wanneer schakel je een vertrouwenspersoon in?
Voor advies over wat te doen bij onveiligheid of ervaren ongewenst gedrag, voor advies over waar je melding of signalering van ongewenst gedrag naar toe kan en hoe dat moet gebeuren. Voor het bespreekbaar maken van incidenten en ongewenste situaties.
De vertrouwenspersoon heeft een geheimhoudingsplicht.

 

SEM : Stichting Evangelisch Meldpunt 

SEM is hét netwerk van alle deelnemers, professionals en vrijwilligers die willen bijdragen aan veiligere kerken en organisaties binnen de volle breedte van de evangelische beweging.

Op dit moment ondersteunt SEM zij ruim 400 kerkelijke gemeenten of christelijke organisaties. SEM heeft op dit terrein veel expertise, een klachten commissie en tevens professionele vertrouwenspersonen in dienst die mensen die het meldpunt bellen te woord staan.

De EGB is aangesloten bij SEM en het meld en adviespunt staat open voor alle leden en bezoekers aan onze gemeente.  Verder ondersteunt SEM onze eigen vertrouwenspersonen met training en advies.

 

zorgvoorelkaar